Alle informatie over fillers

2 september 2020

Ben je op zoek naar een arts of kliniek voor fillers? Vergelijk alle klinieken op Injectablesbooking.nl.

Zoek, vergelijk en boek

Fillers zijn wereldwijd in toenemende mate populair. In Nederland worden er in 2021 ongeveer 200.000 fillerbehandelingen uitgevoerd. Huidvullers hebben zich de laatste 120 jaar ontwikkeld. Al 1893 beschreef de Duitse plastisch chirurg Neuber hoe hij een diepe huiddefect herstelde door het op te vullen. Ook in de eeuw daarna werden regelmatig fillerbehandelingen beschreven in de literatuur. Dit waren voornamelijk behandelingen met een medisch doeleinde. Bijvoorbeeld om littekens op te vullen ontstaan na een ziekte (bijvoorbeeld tuberculose), na een trauma of in de jaren '90 bij HIV patiënten. Momenteel hebben de meeste fillers een cosmetisch doeleinde. De producten én de behandeltechniek van de artsen zijn aanzienlijk verbeterd. Wat zijn fillers? Wat kun je verwachten van een fillerbehandeling? En waarom zijn huidvullers zo populair? In dit artikel lees je alles over fillers! 

Alle informatie over fillers

Zoek, vergelijk en boek

Wat zijn fillers eigenlijk?

Fillers zijn huidvullers. Zij vullen dus de huid op. Bij het ouder worden neemt het collageen en elastine van de huid af. De huid wordt dunner. De huid zakt. Om het volume op de juiste plek in de huid te houden, zijn er fillers. 

Fillers is de verzamelnaam van huidvullers. Er zijn diverse fillers met verschillende kenmerken. Zo zijn er fillers die voor volume zorgen. Zijn er fillers die collageen stimuleren. Zijn er fillers die vocht binden. En fillers die zacht en dynamisch zijn. En nog vele andere. Voor ieder huidtype en iedere behandelindicatie is er een geschikte filler. 

Consult voor een filler behandeling

Waarschijnlijk neem je contact op met een cosmetisch arts omdat je je stoort aan rimpels. Of omdat je vindt dat je er ouder uitziet dan dat je je voelt, of jezelf stoort aan een vermoeid uiterlijk. Het kan ook zijn dat je er graag nóg beter uit wilt zien. Door bijvoorbeeld een neuscorrectie met fillers of een behandeling met lipfillers

Anyway, het is aan te raden om bij 2 verschillende cosmetisch artsen een vrijblijvend consult te plannen. Daar kun je aangeven waaraan jij je stoort. Bijvoorbeeld je fronsrimpel. Of ingevallen traangoten. Of rimpels. Of je bent op zoek naar behandelingen en verzorgen om huidveroudering te voorkomen. 

Daar kun je al je vragen stellen, overleggen over een behandelplan én duidelijkheid krijgen over de kosten van de cosmetische behandeling.

Verschillende soorten fillers

90% van de fillers in Nederland zijn op basis van hyaluronzuur. Hyaluronzuur is een stof die van nature al in het menselijk lichaam voorkomt. Een hyaluronzuur behandeling blijft ca. 6-18 maanden optimaal. Dit is afhankelijk van:

-Het merk hyaluronzuur.
-De product variant hyaluronzuur
(vergelijkende uitleg: product is hagelslag, het merk is Venz en de variant melkchocolade)
-De vaardigheid van de arts
-De plek waar de hyaluronzuur geïnjecteerd wordt

In Nederland zijn er verschillende merken hyaluronzuur fillers. Op deze website staat een overzicht van de verschillende merken. Het is raadzaam om met de arts het merk hyaluronzuur te bespreken voor de behandeling, en te kiezen voor een A-Merk hyaluronzuur.

Andere fillers

Naast hyaluronzuur fillers zijn er ook fillers op basis van calcium microsferen. Voorbeelden daarvan zijn Ellansé en Radiesse. Deze calcium microsferen worden ook volledig door het lichaam opgelost, maar stimuleren ook de aanmaak van collageen in de huid. Nadeel is dat deze fillers niet overal gebruikt kunnen worden en dat de arts erg vaardig moet zijn. Daarnaast bestaat nog de filler Sculptra. Sculptra is al vele jaren een veel gebruikte filler. Deze filler is op basis van polymelkzuur. Eveneens een stof die volledig door het lichaam wordt opgelost. Sculptra stimuleert net zoals Radiesse en Ellansé de aanmaak van collageen.

Een fillerbehandeling met Radiesse, Sculptra en Ellansé is niet voor iedere indicatie geschikt. Het zijn meer volumizers, bijvoorbeeld bij defecten zoals ingevallen wangen of een diepe neus-lippenplooi

fillers

Fillers; van medisch naar cosmetisch doeleinde

In de jaren '90 kwam er meer interesse naar fillers als rimpelbehandeling. In 1992 werd bijvoorbeeld steriele siliconenolie geintroduceerd. Daarnaast kwamen er langzamerhand andere fillermerken zoals Aquamid, Dermalive en Artecoll. Dit waren permanente fillers. Deze fillers gaven veelal goede resultaten, maar gaven ook geregeld complicaties. Deze complicaties kunnen zelfs na vele jaren nog ontstaan. In de late jaren '90 en begin '00 werden de eerste hyaluronzuur fillers ontwikkeld. Restylane en Juvéderm werden geintroduceerd. Deze filler merken behoren nog altijd wereldwijd tot de grootste merken. De huidige generatie fillers worden bij deskundig gebruik als  zeer veilig gekwalificeerd.

In de jaren '90 ontstonden ook de eerste privéklinieken in Nederland. De Valkenhorst Kliniek in Valkenburg was de allereerste in 1988. Ook het Medisch Laser Centrum Amsterdam (1994) en Velthuis Kliniek locatie Eindhoven behoorden tot de eerste klinieken. De laatste twee bestaan nog en zijn beiden op hun eigen manier toonaangevend. 

Cosmetische fillerbehandeling in 2021

Hoe ziet een fillerbehandeling er anno 2021 eigenlijk uit? Waar vroeger een rimpel werd opgevuld, wordt er tegenwoordig geboetseerd. Het niveau van product en behandeling ligt nu zoveel hoger dan pakweg 10-15 jaar geleden, het is een wereld van verschil. 

Tegenwoordig wordt een natuurlijk resultaat behaald door rekening te houden met de oorzaak van de veroudering. Neemt het collageen af? Is de huid te weinig gehydrateerd? Is er sprake van elastineverlies? Of van botresorptie? Heeft de huid te weinig volume? Of wint de zwaartekracht het soms? Een ervaren en vaardige cosmetisch arts houdt daar rekening mee.

Daarnaast wordt rekening gehouden met gezichtskenmerken. Sterke en fraaie kenmerken kunnen vervolgens heel subtiel worden versterkt. Ook juiste verhoudingen spelen een rol. Zo kun je een gezicht vriendelijker/liever/zachter maken door deze minder 'hoekig' te maken. Dit kan vaak al heel subtiel. Om er zeker van te zijn dat je kiest voor een cosmetisch arts die ervaren en vaardig is, kiezen veel mensen voor een Cosmetisch Arts KNMG. Dit is een beschermde titel en alleen bereikbaar voor artsen die dedicated werkt als cosmetisch arts. Natuurlijk zijn er ook plastisch chirurgen en dermatologen die vaardig zijn met injectables, maar dat hangt van hun ervaring af.
Ook de injectables zelf zijn van steeds hoger niveau. Tegenwoordig zijn softfillers (zoals Aliaxin) en werkzame stoffen (zoals Profhilo) populair. Deze behandelingen integreren nog beter in de huid en zorgen voor een natuurlijk resultaat.

Vind een kliniek in de buurt

Vergelijk op ervaring & prijs Direct een afspraak maken

Voorbereiding op een fillerbehandeling

Een eerste fillerbehandeling is vaak spannend. Mensen vinden wat van fillers, je ziet op tegen de behandeling en je bent benieuwd naar het resultaat. De meeste klinieken verstrekken een informatie document ter voorbereiding op de filler behandeling. Algemene tips om blauwe plekken en zwelling te voorkomen zijn als volgt:
-Drink geen alcohol gedurende 24 uur voor de behandeling.
-Gebruik de laatste dagen voor de behandeling geen voedingssupplementen, vitamines en visolie.
-Gebruik de laatste dagen voor de behandeling (indien mogelijk) geen bloedverdunnende medicijnen zoals Aspirine, Naproxen of Ibuprofen.*
-Op de dag van de behandeling kun je tegen zwelling 1 x 10mg Cetirizine nemen.*
-En wetenschappelijk is het niet bewezen, maar vele klinieken adviseren Arnica (homeopatisch) als middel om blauwe plekken te voorkomen. (Start 5 dagen van te voren, 3x per dag 10 druppels)

Hoe ziet een behandeling met huidvullers eruit?

De behandeling met fillers duurt 15 tot 45 minuten. De duur van de behandeling is afhankelijk van het behandelgebied. Tijdens de behandeling wordt met een ultradunne naald of canule de filler in de huid gebracht. 

De meeste mensen zijn gespannen voor de eerste behandeling en angstig voor de pijn. Achteraf vindt bijna iedereen het meevallen. 

Sommige artsen behandelen met een dunne naald, andere met een canule. Sommige artsen verdoven het behandelgebied met een tandarts verdoving of met emlacreme of gebruiken fillers met lidocaine, Andere artsen verdoven om uiteenlopende redenen liever niet. (filler wordt minder puur, de huid verweekt van Emla, het prikje doet vaak het meest pijn en dat prikje voel je toch ongeacht of de filler lidocaine bevat). Er is geen goed en geen fout, het ene is niet altijd beter dan het andere. Per indicatie zou de arts moeten kiezen voor de beste behandelmethode. 

-----------------------
Vind een behandeling bij jou in de buurt

Amsterdam

Den Haag

Rotterdam

Utrecht

Eindhoven
Groningen
Maastricht

Zoek bij jou in de buurt (klik hier)

-----------------------

Zoek, vergelijk en boek

Vergelijk op ervaring & prijs Direct een afspraak maken

Nazorg advies na filler behandeling

De meeste klinieken verstrekken een informatie document met tips en advies voor na een injectables behandeling. Algemene tips om blauwe plekken en zwelling te voorkomen zijn als volgt:
-Het behandelde gebied direct na de fillerbehandeling voor 10-30 minuten koelen. (bescherm je huid voor vrieskou)
-Masseer het behandelde gebied niet na een fillerbehandeling.
-Ga de eerste 2 dagen na een fillerbehandeling niet naar de sauna.
-Laat de eerste 2 weken na een fillerbehandeling de volgende behandelingen niet uitvoeren: Peelings, gezichtsscrubs, microdermabrasie, laser en bindweefselmassages.
-Voorkom de eerste 24 uur contact met de geïnjecteerde huid.
-Ga de eerste week niet zonnebaden. Een sunblock met minstens SPF 30 is aanbevolen.

Fillerbehandeling kosten

De prijs van een fillerbehandeling ligt ver uiteen bij de diverse klinieken. Het prijsverschil heeft verschillende oorzaken. Zo speelt de locatie van de kliniek mee, de ervaring van de arts, de reputatie van de arts en het merk filler. De prijs voor lipfillers varieert in Nederland gemiddeld tussen de € 200 en € 500. Het loont dus de moeite om de artsen en kliniek te vergelijken.

Kies de beste cosmetisch arts

De meeste consumenten kiezen zorgvuldig een cosmetisch arts. Zij gaan eerst naar een kliniek voor een vrijblijvend consult en denken er vervolgens over na. Was het een prettige/veilige/schone omgeving? Had ik een klik met de arts? Is de arts lid van een beroepsvereniging als de NVPC of de NVCG? Zijn de injectables behandelprijzen volledig duidelijk?
Injectablesbooking helpt jou je keuze te maken. Een Cosmetisch Arts KNMG heeft gemiddeld genomen meer ervaring met injectables dan een andere arts. Vergelijk alle klinieken en artsen bij jou in de buurt op Injectablesbooking.nl.

*De informatie op deze website vervangt nooit doktersadvies. Consulteer voordat je iets doet altijd een arts.

Lees verder:
Rimpels opvullen
Bilvergroting met fillers

Waarom Injectablesbooking.nl?

Alle klinieken in Nederland
Lees reviews en vergelijk prijzen
Vergelijk artsen op ervaring en kwaliteit
Altijd bij jou in de buurt